Ομόφωνα εγκρίθηκε ο ισολογισμός από τη Γενική Συνέλευση – Αχιλλέας Λιούτας: «Η Ένωση ξαναγεννήθηκε»

Η θετική πορεία του Συνεταιριστικού Ομίλου της Ε.Α.Σ. Τρικάλων επιβεβαιώθηκε από την παρουσίαση των απολογιστικών στοιχείων, της περασμένης χρήσης, στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην εκπνοή του περασμένου έτους.

Ο ισολογισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων που εγκρίθηκε ομόφωνα παρουσιάζει κέρδη ύψους 123.000 ευρώ διατηρώντας την καθαρή οικονομική του θέση.

Η συγκεκριμένη πραγματικότητα που αναδείχθηκε από τη Διοίκηση και τα Υπηρεσιακά Στελέχη του Συνεταιρισμού, σε συνδυασμό με την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του κ. Αχιλλέας Λιούτας, απόφαση για την επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του Συνεταιριστικού Ομίλου προς όφελος των αγροτών και συνολικά της τοπικής οικονομίας.

Ο κ. Λιούτας, στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων ανέφερε:

«Η Ένωση και η συνέχεια αυτής που είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων έχει δύο σημαντικούς σταθμούς, στα 90 χρόνια της ιστορίας της. Ο πρώτος είναι η ίδρυσή της το 1930 και ο δεύτερος  η ιστορική απόφαση  με αριθμό 4/2018 του Πολυμελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων.

Είναι η απόφαση σταθμός με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης και η συμφωνία πιστωτών για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση η Ένωση ξαναγεννήθηκε. Ήταν μια απόφαση που ελάχιστοι πίστευαν ότι θα ήταν υπέρ μας. Θα τολμούσα να πω ότι το σύμπαν συνωμοτούσε εναντίον μας. Επί ημέρες και εβδομάδες πριν την ανακοίνωση της απόφασης υπήρχε ένας θόρυβος όχι μόνο στα Τρίκαλα αλλά και από το κέντρο, ότι η απόφαση θα είναι αρνητική. Ότι η Ένωση κλείνει και πως φιλέτα της, με πρώτο και καλύτερο το Εργοστάσιο Γάλακτος, θα τα πάρουν ιδιώτες και ότι εγώ θα καταστραφώ παίρνοντας στο λαιμό μου, όχι μόνο την οικογένειά μου, αλλά  και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εγγυήθηκαν τα δάνεια.

Η πίεση που δέχθηκα ήταν τεράστια. Φίλοι που γνώριζαν τι λέγονταν και τι παίζονταν στους διαδρόμους της εξουσίας με προειδοποιούσαν για το κακό που θα έρχονταν.

Θα είμαι ειλικρινής απέναντί σας. Ήταν η πιο μαύρη περίοδος της δεκαετούς προεδρίας μου στην Ένωση. Ωστόσο και τότε δεν το έβαλα κάτω. Πίστεψα στο θετικό σενάριο και στη γενναιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης και δικαιώθηκα. Η απόφαση  που ήρθε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου  έβαλε τέλος στα σενάρια της καταστροφολογίας.

Είναι μια απόφαση η οποία δεν έχει προηγούμενο για κανένα Συνεταιρισμό της χώρας.

Κούρεψε τα δάνεια της πρώην Αγροτικής κατά 80%.

Ρύθμισε τα δάνεια της Πειραιώς με ευνοϊκό επιτόκιο μεταθέτοντας σχεδόν το μισό απ’ αυτό σε μπαλούν για την επόμενη δεκαετία.

Ρύθμισε τις οφειλές σε προμηθευτές προστατεύοντας την Ένωση έναντι κάθε είδους απαίτησης που έρχεται ακόμη και από μακρινό παρελθόν, όπως τα δάνεια των δημητριακών που δόθηκαν πριν από είκοσι και πλέον χρόνια.

Συνάδερφοι συνεταιριστές του ΣΑΣΟΕΕ στον οποίο μετέχω στην Διοίκηση, με ρωτούν ακόμη και σήμερα πως τα κατάφερα να πάρω μια τέτοια απόφαση. Δικηγόροι απ’ όλοι την Ελλάδα τηλεφωνούν είτε σε μένα, είτε στους νομικού μας, είτε ακόμη και στο δικηγορικό σύλλογο των Τρικάλων, ζητώντας πληροφορίες για το σχέδιο εξυγίανσης και τη δικαστική απόφαση. Καταφέραμε αυτό που δεν κατάφερε κανείς άλλος πριν από μας αυτό όχι τυχαία.

Πίσω απ’ αυτή την επιτυχία υπάρχει μια απίστευτη προσπάθεια. Χιλιάδες χιλιόμετρα και αμέτρητες επισκέψεις στην Αθήνα και όχι μόνο.

Βρήκα τους κατάλληλους συνεργάτες με τους οποίους τρέξαμε το σχέδιο και το σημαντικότερο!

ΚΑΤΑΦΕΡΑ να πείσω τα στελέχη της Τράπεζας ότι η Ένωση είναι βιώσιμη. Ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω όλες εκείνες τις παθογένειες που κρατούσαν πίσω τους Συνεταιρισμούς και λειτουργήσουμε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια χωρίς όμως, να απεμπολούμε τον συνεταιριστικό μας χαρακτήρα.

Χρειάστηκε να παλέψω με τα θηρία για να περάσει αυτή η συμφωνία. Όχι μόνο για να πείσω για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας αλλά και να αποκαλύψω και να  απομονώσω  εκείνους που δεν ήθελαν τη συμφωνία. Τέτοιοι υπήρχαν ακόμη και εντός των μηχανισμών εκείνων που θα λαμβάνονταν οι κρίσιμες αποφάσεις.

Χρειάστηκε να χτυπήσω το χέρι στο τραπέζι στην Αθήνα, σε μια κρίσιμη σύσκεψη για να πέσουν οι μάσκες της συνομωσίας. Των εδώ λασπολόγων τους οποίους ήδη οδηγήσαμε στον Εισαγγελέα για τις συκοφαντικές επιθέσεις στην Ένωση και στο πρόσωπο μου και τους εκεί ανθρώπους  τους στα μέσα λήψης των αποφάσεων.  Έπαιξαν και έχασαν γιατί εμείς εκπροσωπούμε το δίκαιο κι αυτοί το άδικο.

Φίλες και Φίλοι,

Η επικύρωση της συμφωνίας για την εξυγίανση της Ένωσης αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιβίωσή της, ωστόσο δε φτάνει μόνο αυτή. Χρειάζεται περαιτέρω νοικοκύρεμα και συμμάζεμα το οποίο ήδη ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Μπορεί ο ισολογισμός να δείχνει κέρδη και καθαρή θέση αλλά δεν φτάνουν μόνο τα λογιστικά μεγέθη για να κρατηθεί όρθια η Ένωση.

Σε μια αγορά καθημαγμένη από την υπέρ-φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας το κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για οποιαδήποτε επιχείρηση. Πολύ δε περισσότερο για ένα Συνεταιρισμό ο οποίος δεν έχει στη διάθεσή του ούτε καν το στοιχειώδες εργαλείο της αύξησης του μετοχικού του κεφαλαίου για την ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας.»