Σημαντική παρέμβαση του προέδρου της Ε.Α.Σ Τρικάλων και αντιπροέδρου της Δ.Ο.Β. για το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας

Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαμβάκι που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 στη Λάρισα, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Διαπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ).

Ο κ. Λιούτας υπογράμμισε τη σημασία της καλλιέργειας για τη Θεσσαλία αλλά και γενικότερα για την εθνική οικονομία, καταρρίπτοντας τους μύθους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη κατ’ εξοχήν εξαγωγική  καλλιέργεια η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την αγροτική οικονομία με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση του εγχώριου ΑΕΠ.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΒ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε επίπεδο Διαπαγγελματικής Βάμβακος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «…Τότε ήταν που έγινε κάτι το οποίο δε συνηθίζεται στη χώρα μας. Δεδομένης της απουσίας κεντρικής υποστήριξης αποφασίσαμε να αυτοοργανωθούμε. Μετά από χρόνια απραξίας και ίσως παρωχημένης λειτουργίας της ΔΟΒ, αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε  όλοι μαζί, εκκοκκιστές και παραγωγοί και να πιάσουμε το νήμα από την αρχή.  Με δημοκρατικό τρόπο και αφήνοντας στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν   αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό που μας ενώνει που δεν είναι άλλο από το βαμβάκι και η προοπτική να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη της καλλιέργειας και της ποιοτικής της αναβάθμισης προς όφελος όλων των εμπλεκομένων παραγωγών αλλά και εκκοκκιστών.

 Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Είχαμε να αντιπαλέψουμε στερεότυπα ετών, κακές νοοτροπίες μια υφέρπουσα καχυποψία αλλά καταφέραμε αυτό που συνήθως λείπει από τη χώρα μας. Να λειτουργήσουμε ως ομάδα με ομόφωνες αποφάσεις ακόμη κι αν για τη λήψη τους χρειάστηκαν μαραθώνιες συνεδριάσεις πολλών ωρών».

Ο κ. Λιούτας τόνισε ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη της καλλιέργειας αλλά και για την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών περνάει μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού βαμβακιού καθώς και την πιστοποίησή του, υπογραμμίζοντας: «Η εφαρμογή προγραμμάτων ποιοτικής αναβάθμισης είναι αποτέλεσμα και της επιμονής μας ως ΔΟΒ για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού βαμβακιού και βέβαια την πιστοποίησή του προκειμένου να αποκτήσει υπεραξία η οποία θα πρέπει να καταλήξει ως εισόδημα στους παραγωγούς».