Ο κ. Λιούτας με την κυρία Θάνου, τον κ. Τσιρώνη, τον κ. Νικολόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Στο «1st Greek Investment Forum» που πραγματοποιήθηκε στην Xi’An της Κίνας μετείχε ο πρόεδρος της Τρικαλινής Ένωσης κ. Αχιλλέας Λιούτας

Στο «1st Greek Investment Forum» που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2017 στην Xi’An, πρωτεύουσα της επαρχίας Shaanxi, στην Κίνα, προσκλήθηκε και  συμμετείχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων (Ε.Α.Σ. Τρικάλων) εκπροσωπούμενος  από τον πρόεδρό του κ. Αχιλλέα Λιούτα και τον διευθυντή επικοινωνίας και τύπου  κ. Λάζαρο Μάμαλη.

Η εκδήλωση  στην οποία μετείχαν από ελληνικής πλευράς, η πρώην πρωθυπουργός κ. Κατερίνα Θάνου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης, στελέχη κρατικών οργανισμών, καθώς και επιλεγμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, στην ενέργεια, στα logistics, στις κατασκευές και στα χρηματοοικονομικά, διεξήχθη σε συνδιοργάνωση της Belt And Road Associates με την China Association for International Economic Cooperation (CAFIEC), έναν οργανισμό του υπουργείου Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και με την κυβέρνηση της  Xi’an.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν, τόσο από την κυρία Θάνου όσο και από τον κ. Τσιρώνη οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αλλά και οι δυνατότητες εξαγωγών προϊόντων στην Κίνα.    Ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι ο συνδυασμός της τοπικής παραγωγής και της τεχνογνωσίας μπορεί να δημιουργήσει υψηλές αποδόσεις για τον επενδυτή που ενδιαφέρεται να επενδύσει στον ελληνικό πρωτογενή τομέα παραγωγής κάνοντας ειδική αναφορά στην Ε.Α.Σ. Τρικάλων – AGRI, ως επιτυχημένο παράδειγμα συνεταιριστικής οργάνωσης, καλώντας του Κινέζους επενδυτές να συνεργαστούν μαζί της.

Χαρακτηριστικό της στήριξης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην προσπάθεια της Τρικαλινής Ένωσης να αναπτύξει επιχειρηματικές σχέσεις με την Κίνα, ήταν και το γεγονός ότι στις B2B συναντήσεις που ακολούθησαν, ο ίδιος επέλεξε να καθίσει στο τραπέζι των συναντήσεων που είχαν οι κύριοι Λιούτας και Μάμαλης με Κινέζους εκπροσώπους κρατικών οργανισμών και επιχειρηματίες.

Απ’ αυτές προέκυψε η δυναμική των συνεταιριστικών προϊόντων της Ε.Α.Σ. Τρικάλων με τους περισσότερους από τους Κινέζους να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με το γεγονός πως ένας ελληνικός συνεταιρισμός δραστηριοποιείται σε τόσους διαφορετικούς κλάδους,  όπως τα γαλακτοκομικά, το βαμβάκι, το ξύδι, το επεξεργασμένο μαλλί προβάτου και τα δημητριακά. Το ενδιαφέρον τους κυρίως, εστιάστηκε στα τυροκομικά προϊόντα της ΤΡΙΚΚΗ και στο επεξεργασμένο μαλλί του  Εριοπλυντηρίου της Μεγάρχης το οποίο από το περασμένο καλοκαίρι επαναλειτουργεί.  Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συστηματοποιηθούν οι επαφές με Κινέζους επιχειρηματίες προκειμένου να καταστούν πραγματικότητα οι εξαγωγές προϊόντων του Τρικαλινού συνεταιριστικού ομίλου στην Κίνα.

Εκτός του κ. Τσιρώνη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επαφές της αντιπροσωπείας της Ε.Α.Σ.Τ. έδειξε και η πρώην πρωθυπουργός κ. Κατερίνα Θάνου, όπως και ο βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλος που μετείχε στην αποστολή ως μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στο περιθώριο της ημερίδας ο κ. Λιούτας είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Xi’an και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η   Xi’an είναι μια πόλη 10 περίπου εκ. κατοίκων στο κέντρο σχεδόν, της Κίνας η οποία είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό λιμάνι της. Επίσης, λόγω της πλούσιας πολιτιστικής της παράδοσης, μιας και η Xi’an υπήρξε για αιώνες πρωτεύουσα, αλλά και της οικονομικής της ανάπτυξης (το ΑΕΠ είναι περίπου 300 δις. δολάρια), είναι η πόλη με τον δεύτερο αριθμό φοιτητών, (μετά το Πεκίνο) στην Κίνα.   Η πόλη είναι από τις πλέον τουριστικές της Κίνας μιας και υποδέχεται 100 εκ.  τουρίστες ετησίως. Ο  στρατός από τερακότα (ή πήλινος στρατός) βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ λίγα χιλιόμετρα έξω από την Xi’an. Ο κ. Λιούτας στις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής της   Xi’an αναφέρθηκε στο έντονο τουριστικό ενδιαφέρον του Νομού Τρικάλων και της Θεσσαλίας γενικότερα, με ιδιαίτερη αναφορά στα Μετέωρα που αποτελούν μοναδικό θρησκευτικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας και τους προσκάλεσε να επισκεφθούν  την περιοχή μας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Xi’an ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων κ. Λιούτας ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές όσο και την ελληνική κυβέρνηση για την ευκαιρία που έδωσαν στην Τρικαλινή συνεταιριστική οργάνωση να προωθήσει τα ποιοτικά της προϊόντα στην Κίνα.

Ο κ. Τσιρώνης στις B2B συναντήσεις της Ε.Α.Σ. Τρικάλων.

Οι κύριοι Λιούτας και Μάμαλης στο «1st Greek Investment Forum».

Ο κ. Λιούτας με τον δήμαρχο της Xi’an.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής στο επιχειρηματικό πάρκο έκτασης 96 τ. χλμ της  Xi’an.

Ο κ. Λιούτας με Κινέζους επιχειρηματίες στο επίσημο δείπνο.

Η πρώην πρωθυπουργός κ. Θάνου στο τραπέζι των συναντήσεων της Ε.Α.Σ.Τ.