Παρέμβαση της συνεταιριστικής οργάνωσης για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στον κάμπο

Τιμή στο βαμβάκι δίνει φέτος η ΕΑΣ Τρικάλων η οποία κόντρα στην πολιτική των ανοιχτών τιμών που εφαρμόζει το σύνολο σχεδόν, της αγοράς ανακοινώνει καθημερινά τιμή σύσπορου βαμβακιού και πληρώνει αμέσως τους παραγωγούς.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Αχιλλέας Λιούτας εξηγεί: «Εμείς ως Συνεταιρισμός, έχουμε χρέος να συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που επικρατούν στην αγορά βάμβακος. Είμαστε και οι ίδιοι παραγωγοί βαμβακιού και ξέρουμε τι σημαίνει να δίνεις το βαμβάκι σου χωρίς τιμή αλλά με προκαταβολή και να μαθαίνεις την τιμή που στο κλείνουν βδομάδες ακόμη και μήνες μετά την παράδοση της σοδειάς. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε καθημερινά τιμή στο βαμβάκι η οποία είναι συνάρτηση της διεθνούς τιμής του εκκοκκισμένου βαμβακιού αλλά και της ισοτιμίας δολαρίου – ευρώ. Αποφασίσαμε και δίνουμε το σύνολο της αξίας των πωλήσεων από το εκκοκκισμένο βαμβάκι πληρώνοντας το σύσπορο βαμβάκι στους παραγωγούς και κρατάμε μόνο τον βαμβακόσπορο για την κάλυψη των εξόδων εκκόκκισης. Οι παραγωγοί που φέρνουν το βαμβάκι τους στην Ένωση γνωρίζουν εκ των προτέρων την τιμή, όσοι το επιθυμούν την κλείνουν και πληρώνονται άμεσα. Ήδη έχει πληρωθεί το σύνολο των παραγωγών που έφεραν βαμβάκι και έκλεισαν την τιμή η οποία λόγω της διόρθωσης της χρηματιστηριακής τιμής αλλά και της πολύ καλής ποιότητας που ειδικά φέτος έχει το ελληνικό βαμβάκι, κινείται ανοδικά.
Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους παραγωγούς το επιθυμούν να αφήσουν ανοιχτή την τιμή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου».
Η ερώτηση αναμενόμενη: Έχει αποτελέσματα αυτή η πολιτική; Η απάντηση του κ. Λιούτα ειλικρινής: «Οι παραγωγοί εμπιστεύονται την Ένωση. Πήγα με τους συνεργάτες μου σε χωριά της περιοχής και τους εξήγησα την πολιτική μας αλλά και τα πραγματικά δεδομένα του Συνεταιρισμού. Ωστόσο, υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά βάμβακος οι οποίες είναι γνωστές στον κάμπο αφού ένα μεγάλο μέρος του βαμβακιού διακινείται μέσω μεσιτών και υπό-μεσιτών. Για το λόγο αυτό η Ένωση προμηθεύθηκε και διαθέτει εντελώς δωρεάν πλατφόρμες μεταφοράς βαμβακιού στους παραγωγούς προκειμένου οι ίδιοι να καρπώνονται το σύνολο της τιμής.
Παρότι το μεγαλύτερο μέρος της φετινής σοδειάς ήδη έχει συλλεχθεί καλούμε τους παραγωγούς που τώρα μαζεύουν το βαμβάκι τους να εμπιστευθούν την Ένωση και τους διαβεβαιώνω ότι θα δικαιωθούν για την επιλογή τους».